5046 9015 - BEMÆRK GRATIS FRAGT VED KØB OVER KR. 1.200,- inkl moms. Gælder kun ved køb fra vores lager. kontakt@koeb-socialt.dk

Hjælpsomhed versus økonomi

Når man arbejder med socialøkonomi, er et af de store spørgsmål balancen mellem hjælpsomhed og økonomi.

Dilemma

Det handler blandt andet om dilemmaet mellem at ville hjælpe og så tjene penge. Gør det hjælpen mindre værd, at der også tjenes penge på den socialøkonomiske virksomhed? Eller helliger målet midlet, når nu man netop hjælper til, så udsatte borgere kan få en tilværelse med et meningsfuldt indhold?

Behøver egoisme være negativt?

Det er slet ikke sikkert, at man kan finde den gode gerning, der er helt fri for en lille del af egoisme eller pudsning af eget selvbillede. Egentlig er det vel positivt, at man får god samvittighed, hvis man kan hjælpe andre. Egoisme kan være en god drift, hvis den bruges fornuftigt!

Er der andre motiver, der gør at hjælpen måske bliver forkert?

Det er i midlertid et problem, at vi mennesker sommetider tror, at vi kan gætte os til, hvad det er andre mennesker behøver. Det kan så senere vise sig, at det ikke stemmer overens med disse menneskers egne ønsker og behov.

Kan uuddannede være professionelle nok?

Denne problematik bliver mere og mere påtrængende efterhånden som private virksomheder og frivillige bliver en del af det system, der hjælper udsatte. Kan uuddannede være professionelle og holde en fornuftig distance, når de inddrages. Hvordan lader vi de mennesker, det handler om, komme i første række og få formuleret deres reelle behov, før vi selv presser vores “godhed” ned over ørerne på dem?

Hvordan undgår man at hjælpe på den forkerte måde?

Huset Zornig viser, at det er muligt at inddrage de udsatte i udtænkningen af nye indsatser af blandt andet privat karakter. Huset Zornig er med i vores nyhedsbrev denne gang. Desuden er det vigtigt at se på motiverne for det, man gør, så det ikke bliver den forkerte hjælp, man kommer med. Man må spørge sig selv: Gør jeg det her for ikke at tænke på problemer i mit eget liv, så jeg i virkeligheden kun ser mig selv, og ikke den jeg forsøger at hjælpe? For måske gør jeg derved vedkommende en bjørnetjenste, der gør ondt værre. Når motivationen er forkert kaldes det også “medafhængighed”. Vi linker til en terapeuts ord om dette i seneste nyhedsbrev.

Se nyhedsbrevet med fokus på hjælpsomhed her.

Få gratis updates om socialøkonomi
– både spritnye gaveidéer og helt nye trends inden for miljø og CSR.

Gratis – til dig fra os.

Din mailadresse bliver naturligvis opbevaret bag lås og slå og deles ikke med nogen!